Finantarea prin bursa poate fi o alternativa interesanta si pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, in special pentru firmele solide, cu un istoric al businessului si cu un actionariat decis sa isi faca afacerea publica. Agentia pentru Implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Economiei, deruleaza un proect – pilot de sustinere a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul pietei de capital.
Accesul la finantare este una din barierele pe care intreprinderile mici si mijlocii le intampina, pe parcursul evolutiei business-ului.
Vicepresedintele agentiei pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, Cristian Nancu, a explicat ca scopul acestei agentii este de a sprijini dezvoltarea acestui sector, prin programe de educare, formare antreprenoriala si facilitarea accesului la finantari, inclusiv nerambursabile.
„Vrem ca anul viitor sa lansam un program de finantare a IMM-urilor prin piata de capital. In acest moment, este in stadiul de proiect – pilot, avem conferinte regionale si speram ca in primavara anului viitor sa fie operational. Daca statul nu ne va finanta acest program, probabil ca vom face un parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti sau vom incerca sa atragem fonduri europene”, a declarat Nancu, in cadrul conferintei "Bursa de Valori Bucuresti - Alternativa de Finantare pentru Companiile Romanesti".
Cezar Iliu, consilier in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a explicat ca se incearca sustinerea capitalizarii companiilor romanesti.
„Antreprenorii romani sunt destul de discreti in privinta afacerilor proprii iar listarea la bursa implica tocmai opusul – transparenta totala.. Cea mai mare problema a sectorului IMM este ca firmele sunt subcapitalizate si puternic indatorate la banci. Finantarea banc