In afara faptului ca el este inventatorul lamelor de ras omonime, King Camp Gillette s-a remarcat si printr-o serie de carti in care teoretiza ideea unui oras la o scara globala.
In viziunea lui toate mijloacele de productie erau atribuite unei singure companii mondiale, ai carei proprietari erau oamenii insisi, iar sistemul economic se baza pe o productie si o distributie perfecta.
King C. Gillette publica in 1894 "Derapajul uman", prima carte dintr-o serie de trei, in care detalia cu maxim de amanunte infrastructura unei astfel de asezari. Ideile sale sunt dezvoltate si mai mult in cartea "Corporatia mondiala" din 1910 si "Corporatia poporului" din 1924.
O comunitate perfecta
Fiind un socialist utopic, isi imagina un sistem in care toti locuitorii beneficiau in mod egal de aceleasi avantaje, dar contribuiau la randul lor pentru bunastarea societatii. Isi propunea chiar abolirea monedei ca unitate de schimb.
Insa si-a dat seama ca acest proiect putea fi pus pe picioare numai printr-un aport substantial de resurse financiare ce se gaseau doar in mediul capitalist. Asa ca el planuieste infiintarea unei companii care sa se ocupe de toate fatetele legate de crearea unei astfel de asezari.
Gillette ofera postul de director chiar lui Theodore Roosevelt, presedinte al Statelor Unite pentru doua mandate, pentru suma de un milion de dolari.
Metropolis, orasul viitorului
Gillette vroia ca orasul incipient sa fie construit deasupra Cascadei Niagara, luand in considerare potentialul sau energetic. Hidrocentrale masive puteau sa ofere necesarul de energie electrica pentru cel putin cateva sute de ani. In afara de acest lucru alimentarea cu apa potabila se putea face foarte usor.
El planuise si un tipar pe baza caruia urma sa fie ridicat intreg orasul. Urma sa aiba lungimea d