Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a afirmat că a folosit suma de bani primită în calitate de laureat al Premiului Nobel pentru Pace în scopul construirii de spitale pentru victimele catastrofei nucleare de la Cernobîl, într-un interviu publicat miercuri de Novaia Gazeta, transmite AFP, potrivit Mediafax.
"Nu m-am atins de ea (de suma de bani, n.r.). Am cerut ca banii să fie distribuiţi. Au fost construite şase spitale în zonele care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl", a declarat Gorbaciov, în acest interviu acordat înainte de cea de-a 80-a sa aniversare, la 2 martie.
Părintelui Perestroikăi i s-a acordat în 1990 Premiul Nobel pentru Pace, alături de o sumă de patru milioane de coroane (faţă de zece milioane de coroane suedeze în prezent), adică puţin peste 450.000 de euro, la cursul actual.
În aprilie 1986, când se afla la putere, cel de-al patrulea reactor al centralei de la Cernobîl, situat la aproximativ o sută de kilometri nord de Kiev, capitala Ucrainei, a explodat şi a contaminat mare parte din Europa, în special Ucraina, Belarus şi Rusia, trei foste republici sovietice.
Tragedia a fost ascunsă de putere timp de mai multe zile, ceea ce a contribuit la contaminarea a sute de mii de persoane. O altă parte a sumei de bani oferite lui Gorbaciov în calitate de laureat al Premiului Nobel a fost transferată în Kazahstan, pentru a lupta împotriva secării Mării Aral.
Această mare situată între Kazahstan şi Uzbekistan a pierdut 70 la sută din suprafaţă din anii '60 de ani, după ce autorităţile sovietice au pus în aplicare un program de irigare, în ceea ce constituie unul din dezastrele ecologice cele mai extinse din secolul al XX-lea.
Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a afirmat că a folosit suma de bani primită în calitate de laureat al Premiului Nobel pentru Pace în scopul construirii de