Recentele descinderi din vămile din vestul ţării au afectat afacerile magazinelor din localităţile sârbeşti din apropierea graniţei. Comercianţii spun că le-au scăzut vânzările chiar şi la jumătate.
În primele zile după reţinerile din vămi, traficul a scăzut la aproape un sfert din capacitatea normală în Vama Naidăş. Patronii magazinelor alimentare şi cei care se ocupă cu comerţul cu legume şi fructe din două localităţi din Serbia, Călugăra şi Biserica Albă, spun că din acest motiv le-au scăzut mult vânzările. „Mie îmi pare rău şi regret că românii nu se vor mai putea aproviziona cu aceste produse, mai ieftine în Serbia, dar care au fost mult mai atent vămuite de români. Eu sunt afectat direct, fiindcă de la mine cumpărau mulţi români," spune Desna Savic din Biserica Albă. „Am vândut şi ţigări, iar produsele sunt cu timbru fiscal şi etichete. Mi-au scăzut vânzările la jumătate", adaugă Savic.
Cumpărături pe încredere de la sârbi
Cei care cumpărau alimente de la sârbi le vindeau adesea în România şi câştigau sume mici de bani. Comerţul între români şi sârbi se face adesea la mica înţelegere şi este bazat pe încredere. „Eu şi alţi comercianţi acceptăm să dăm «marfă pe caiet». Adică, dăm acum marfa şi banii îi primim după ce aceasta este vândută în România", spune comerciantul Slobodan Giuric.
„Acum, să vedem cum o să fie. Să vedem cum se vor comporta cei de la vamă, fiindcă cei ce fac acest mic comerţ peste graniţă nu o fac să se îmbogăţească. Nu este de lucru la români şi aşa îşi mai scot câte un ban şi îşi ţin familiile", spune Dusko Marcovic, din Bela Cârcva.
Controale la sânge pentru cei care trec graniţa
Totuşi, lucrurile par să intre în normal la sfârşit de săptămână. Sâmbătă - zi de târg la Biserica Albă - „traficul a fost destul de intens, fiindcă mulţi cetăţeni din România au mers în ţara vecină la cumpărături", potrivit subi