"Guvernul comunist", o melodie cu puternic mesaj anticomunist, cântată în anii 1947-'48 de Jean Moscopol, este una dintre cele mai profunde satire la adresa regimului. Sebastian Grama, conferenţiar doctor la Facultatea de Filosofie, cel care susţine timp de şase săptămâni ateliere despre istoria rock-ului, spune că autorul piesei este cel care a marcat la noi muzica angajată, cu mesaj.
Aseară, profesorul a vorbit participanţilor despre naşterea şi filosofia genului muzical. Workshop-ul se va desfăşura în fiecare marţi, de la ora 18.30, la clubul Shift din Bucureşti.
Studenţii lui Sebastian Grama, dar şi pasionaţi ai rock-ului au ascultat cuminţi, într-o sală mică de la etajul clubului, poveştile anilor furioşi, de la blues la anarhie, de la cultura neagră la Elvis. „Cu rock-ul m-am întâlnit prima dată la vârsta de 9 ani şi am avut o relaţie prin fire cu genul ăsta. În 1983, la sfârşitul şcolii generale, un şofer de tir mi-a adus din străinătate <
„Rock-ul a apărut ca o formă contestatară şi pentru că Teatrul are o filosofie a sa încă din Antichitate, Moda la fel, iar mai nou, există şi o filosofie a Alimentaţiei (L’Univeriste du Gout de la Paris este mai căutată de tineri decât Sorbona), Rock-ul are şi el filosofii săi”, este de părere susţinătorul workshop-ului care a pornit discuţia de la concept.
Sebastian Grama a căutat în dicţionare definiţia cuvântului, dar niciunul nu i-a oferit sensurile corecte: „dans modern cu mişcări foarte vioaie”, este prima definiţie din DEX, ediţia 1986. Într-o altă editare, „hard-rock-ul” este numit „stil de muzică uşoară şi de jaz cu sonorităţi puternice, ob