Asociaţia Copiii de Cristal Braşov şi alte 12 organizaţii non-guvernamentale din ţară au semnat o scrisoare deschisă adresată ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, în care atrag atenţia că Legea Autismului „a fost ciopârţită de normele de aplicare“ şi cer respectarea drepturilor bolnavilor.
„Un număr de 13 organizaţii non-guvernamentale din România au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, în care atrag atenţia asupra faptului că Legea Autismului a fost ciopârţită de normele de aplicare. Acestea cer respectarea drepturilor bolnavilor de autism şi finalizarea corectă a cadrului legislativ dedicat. Normele reduc efectele legii la copiii mai mici de şase ani care suferă de autism, nu clarifică atribuţiile persoanelor care iau parte la terapia pacienţilor cu tulburări de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educaţie şi serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, chestionarul propus pentru diagnostic nefiind validat ştiinţific", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Asociaţia Autism Transilvania.
Organizaţiile sunt nemulţumite şi de faptul că au fost consultate „doar formal" la întocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010 şi că forma prezentată de oficialităţi a acestor norme, aflate în dezbatere modifică esenţial sensul legii", relatează Mediafax..
„Când am văzut textul propus pentru normele metodologice, în baza cărora se desfăşoară, practic, întreaga activitate de tratare şi recuperare, am înţeles că acestea pot denatura sensul legii. Articolele din norme referitoare la screening se adresează copiilor cu vârste până la trei ani, iar cele referitoare la intervenţii copiilor până la şase ani. Or, Legea 151/ 2010 constituie cadrul legislativ pentru toţi pacienţii cu TSA", a precizat Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.re publ