Industria a produs anul trecut mai mult, dar la preţuri mai mici, iar construcţiile au fost trase în jos de lipsa lucrărilor de infrastructură.
Trecerea economiei pe plus în 2011 este aproape sigură, dar întrebarea este dacă va fi o creştere anemică, întreţinută de un singur motor, sau o redresare robustă şi generalizată. Anul trecut, economia României a scăzut cu 1,2%, mai puţin decât estimările autorităţilor, care prognozau o reducere de 1,9-2%. Chiar şi şeful misiunii FMI la Bucureşti afirma, în noiembrie, că anul 2010 se va încheia cu o scădere a economiei de 2%, urmând ca în 2011 să avem o creştere economică reală de 1,5%. De asemenea fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu declara că este de aşteptat ca la finele anului 2010 să avem o scădere economică de 1,7-1,9%.
PIB a înregistrat un avans uşor, în termeni reali, de 0,1% în trimestrul IV faţă de trimestrul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Care ar putea fi însă domeniile ce ar putea genera creşteri în economie pentru perioada următoare? Reprezentanţii orga-nizaţiilor patronale şi oamenii de afaceri susţin că existe resurse suficiente, însă neexploatate eficient. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, apreciază că industria, care, mai ales în ultima perioadă, nu duce lipsă de comenzi, trebuie sus-ţinută prin politici guvernamentale coerente.
„Industria a ieşit din criză, iar ultimele cifre arată că avem o creştere a comenzilor. Datele indică însă că numărul comenzilor a crescut, însă valoarea lor adăugată este mai mică. Însă este evident că, în afara câtorva excepţii (cum este de exemplu Dacia), facem ce ne comandă alţii să producem. De aceea trebuie susţinut orice proces inovator sau de retehnologizare pentru a putea produce mai mult şi mai bine", a precizat Cristian Pârvan.
Şi reprezentanţii antrepr