Volumul finanţărilor acordate de companiile de leasing pentru utilaje agricole a scăzut cu 20% anul trecut, la circa 20 mil. euro, după cum estimează Bogdan Speteanu, directorul general al BCR Leasing.
Faţă de vârful istoric de 50 mil. euro înregistrat în 2008 scăderea este de 60%.
"Chiar dacă nu avem încă datele din ultimul trimestru, mă aştept ca finanţările acordate în 2010 în acest sector să nu depăşească 20 mil. euro. Leasingul pentru echipamente agricole are însă un potenţial de creştere semnificativ pe termen mediu şi lung datorită numărului redus de utilaje aflate în proprietatea fermierilor români", a comentat Speteanu.
Agricultorii locali folosesc în prezent aproximativ 40.000 de tractoare, comparabil cu numărul de tractoare utilizate în Croaţia, o ţară cu o suprafaţă de patru ori mai mică decât cea a României, potrivit datelor BCR Leasing.
Celelalte ţări din regiune stau mult mai bine din acest punct de vedere. Astfel, dacă în România există 3,2 tractoare la o sută de gospodării, în Polonia sau Cehia numărul acestora creşte la 44, respectiv 71 de unităţi. În plus, 75% din utilajele deţinute de fermierii români au o vechime mai mare de cinci ani.
Oficialii BCR Leasing susţin că în ultimii patru ani au acordat finanţări de 15-20 mil. euro pentru achiziţia de utilaje agricole şi spun că vor miza pe acest segment de piaţă în 2011. Chiar dacă instituţia are un stoc de câteva sute de autovehicule şi echipamente recuperate de la clienţii rău-platnici, Speteanu spune că printre acestea nu se numără niciun utilaj agricol. Au existat totuşi cazuri în care fermierii au avut nevoie de amânări la plata ratelor sau restructurări.
Şeful BCR Leasing se aşteaptă la o creştere de 10% a pieţei de leasing în 2011, după un declin de 70% în 2009 şi aproape 30% anul trecut. Finanţările acordate de firmele de leasing au scăzut la circa 1 mld. eu