Comisia Europeană aşteaptă încă rapoartele preliminare privind stadiul reformelor judiciare din cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare ale Bulgariei şi României.
"Nu am stabilit încă o dată fixă pentru prezentarea raportului preliminar pe justiţie din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, a spus astăzi purtătorul de cuvânt al comisiei europene," Mark Gray.
"Am văzut o serie de presupuneri în presă referitoare la data la care se vor prezenta rapoartele României şi Bulgariei pe justiţie, însă aş vrea să spun că acestea nu sunt correcte."
De îndată ce primesc documentele, reprezentanţii Comisiei vor organiza o întâlnire cu presa pentru a explica aspectele tehnice ale rapoartelor. "Acesta este un raport interimar, un raport tehnic, nicidecum politic, şi nu va fi discutat de Comisie decât din punct de vedere tehnic," a mai spus Gray.Bruxelles-ul a dat semnale pe mai multe voci în privinţa raportului preliminar pe Justiţie care apare în fiecare primăvară: îngrijorările Comisiei Europene sunt legate de voinţa politică pe dosarele de corupţie şi de garantarea credibilităţii CSM.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, aflată în vizită la Bucureşti săptămâna trecută a transmis mesajul că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue.
„Trebuie să arătaţi că oamenii acuzaţi de corupţie sunt aduşi în faţa justiţiei şi judecaţi. Este nevoie să arătaţi că diferitele agenţii - Agenţia anticorupţie, Agenţia de integritate - dispun de suficiente resurse pentru a-şi face munca. Este o listă lungă, acestea sunt numai câteva exemple", a spus Malmstrom, întrebată ce mai trebuie să facă România în lupta împotriva corupţiei.
Ea a adăugat că, de altfel, MCV stabileşte foarte clar ceea ce România mai are de făcut în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Preşedintele Traian Băsescu anunţase că raportul ar fi fost