Aplicarea lentilelor de contact se face întotdeauna cu mâinile curate. Unele reacţii alergice şi conjunctivitele pot apărea ca urmare a nerespectării regulilor de folosire, iar aplicarea incorectă a lentilelor poate vătăma vederea.
Alternativă la ochelarii de vedere sau doar cu rol estetic, lentilele de contact trebuie să fie recomandate de medicul oftalmolog. Ele implică riscuri care pot duce la probleme oftalmologice precum infecţiile oculare, conjunctivitele, reacţiile alergice sau chiar la eroziunea corneeană, la îngroşarea sau la modificarea formei corneei şi la formarea ulcerului corneean.
„Complicaţiile posibile pot fi determinate fie de igiena defectuoasă, de purtarea unor lentile cu termen de valabilitate depăşit, de purtarea pentru mai multe ore decât este recomandat, de intoleranţa la soluţiile de curăţat sau la materialul lentilei ori de apariţia unor infecţii", explică medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.
Se impun controale periodice
Respectarea regulilor de igienă, de întreţinere şi de purtare a lentilelor de contact precum şi a instrucţiunilor de folosire reduce riscurile. Medicul trebuie să decidă dacă o persoană poate purta lentile de contact, fiindcă anumite afecţiuni oculare precum inflamaţiile şi infecţiile oculare contraindică folosirea acestora. În plus, testarea lentilelor şi apoi controalele periodice sunt obligatorii. De exemplu, primele teste se fac în cabinet, la un minut după ce s-a pus lentila. Apoi se testează toleranţa la 5 minute, la 10 minute şi la 24 de ore. Dacă lentilele sunt bine tolerate de ochi, mai urmează controale la două săptămâni, la o lună şi apoi de două ori pe an.
Lentilele de contact se manipulează doar cu mâinile curate, spălate în prealabil cu apă şi cu săpun. Altfel, există riscul de apariţie a infecţiilor, a eroziunilor corneene şi a ulcerului corn