Premierul fara afiliere politica e ca un fel de bere fara alcool. Dar daca ar trebui sa alegem intre o bere cu alcool calduta si rasuflata si o bere fara alcool rece si inspumata, parca ne-ar tenta a doua.
Adevarul e ca Emil Boc nu prea mai "face spuma", ca sa pastram analogia. Este din ce in ce mai obosit, mai tracasat si pare ca nu mai face fata situatiilor din ce in ce mai grele in care este pus guvernul sau partidul.
A avut sustinere politica atata timp cat a avut de luat masuri impopulare. Ceea ce probabil nu va fi in cazul unui premier independent.
Chiar daca Guvernul in ansamblu va fi colorat politic, premierul va fi de nicaieri. Se va gasi vreun tehnocrat de la BNR sau alt think-tank orientat spre economie care sa accepte sa preia haturile Cabinetului in vremuri de criza. Calin Georgescu, de exemplu, se ofera singur la fiecare strigare.
Ce autoritate va avea acest sef peste ministri? In nici un caz autoritatea nu poate veni pe linie politica. Nu a castigat nici o runda de alegeri, nu a lipit afise in campanie, nu a baut cot la cot cu "baietii" din partid dupa victorie.
Autoritatea sa nu poate veni decat din competenta. Daca are un CV bine garnisit, a mai lucrat prin vreo multinationala sau intr-o institutie prestigioasa, atunci sa zicem ca i se va accepta superioritatea.
Daca mai e si sprijinit de Traian Basescu, atunci, iarasi, partidele din Coalitie il vor inghiti. Chiar daca cu noduri.
Cu ministrii din Cabinet nu ar fi o problema. Si nici cu aparatul de sub ei. Si totusi, o vasta clientela de partid impresoara aparatul executiv. Ii vezi in fiecare zi facand coada la usile secretarilor de stat, ministrilor, directorilor de agentii sau chiar la sediul din Modrogan.
Cum va gestiona un premier independent relatia cu acestia? Pe multi nici nu ii cunoaste. Cand se vor