• Situatia familiilor iesene care au primit somatii de executare silita de la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi este pe cale sa se schimbe • Pentru prima oara intr-un astfel de dosar a fost suspendata executarea silita
Unul dintre cei aproape 5.000 de ieseni care au contestat in instanta decizia de executare silita a Casei de Asigurari de Sanatate a reusit sa suspende actiunea. "Din toate dosarele, noi am reusit sa suspendam executarea silita, motivele invocate fiind atat cuantumul creantei, cat si calitatea debitorului. Nu exista contract direct intre Casa de Asigurari si asigurat si, din aceasta cauza, nu poate exista un raport juridic", a declarat Remus Moraru, avocatul ieseanului aflat in conflict cu CJAS.
Mii de ieseni in aceeasi situatie
Peste 4.600 de ieseni au primit somatii de la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi sa achite contributiile pe ultimii cinci ani. Majoritatea celor care au primit somatiile au avut Intreprinderi Familiale (IF) sau autorizatie pentru Persoane Fizice Autorizate (PFA). Au incercat sa-si intretina familiile dezvoltand afaceri mici, care, din pacate pentru ei, nu au functionat. Majoritatea au avut chioscuri, tonete, magazine de tara, tarabe in piata, insa aceste IF-uri sau PFA-uri nu au functionat si au fost inchise. Dupa ani de zile de la inchiderea lor, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi le-a trimis oamenilor, chiar inainte de sarbatori, somatii si titluri executorii prin care erau anuntati ca trebuie sa-si achite contributiile la asigurarile de sanatate. Datoriile pretinse de CJAS au fost acumulate in ultimii cinci ani. Cum era de asteptat, au fost puse dobanzi si penalitati foarte mari. In majoritatea cazurilor, dobanzile si penalitatile depasesc cu mult creanta in sine.
Iulian Serban, directorul CJAS Iasi, sustine ca nu este nici o problema.
• Situatia familiilor