Pentru Legislativul de la Bucureşti, relaţia cu Republica Moldova rămâne una privilegiată, a declarat preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, Titus Corlăţean, care se află în aceste zile la Chişinău. El a spus că România, ca ţară membră a UE va sprijini şi pe viitor Republica Moldova în eforturile ei de integrare europeană.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Titus Corlăţean a subliniat că România va insisita ca în acordul de asociere pe care Republica Moldova îl negociază acum cu Uniunea Europeană să fie inclusă şi o clauză specială, în care să fie specificat clar că finalitatea acordului respectiv va fi integrarea europeană.
El a mai spus că Uniunea Europeană are nevoie de proiecte de succes în Europa de Est şi unul dintre aceste proiecte de succes ar putea deveni Republica Moldova, ţară care în prezent a reuşit să se detaşeze de celelalte state din Partreneriatul Estic al UE (Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan) şi să iniţieze reforme ample.
Totuşi, a spus preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, succesul acestor reforme depinde, în mare parte, de stabilitatea politică din ţară.
"Este o chestiune de responsabilitate politică, în egală măsură şi a puterii şi a Opoziţiei, de a găsi o soluţie. Şi aici mă refer la alegerea şefului statului în Parlament, care să ofere stabilitate Republicii Moldova, după un ciclu frământat de alegeri anticipate, repetate, de referendumuri. Neatingerea obiectivului stabilităţii cred că ar fi un pas înapoi", spune Titus Corlăţean.
Pentru a ajunge la stabilitate, însă, Parlamentul de la Chişinău ar trebui să voteze şeful statului, care în Republica Moldova este ales de cel puţin 61 de deputaţi din totalul de 101.
Actuala coaliţie majoritară, pro-europeană deţine 59 de locuri în Parlament şi mai are nevoie de două voturi ale