În ultima lună, Rusia negociază cu Franţa, Germania şi Italia achiziţionarea de material militar de ultimă oră, ceea ce va întări capacitatea sa în domeniu, în detrimentul membrilor NATO.
Dacă în 2009 un raport secret al NATO - dezvăluit de WikiLeaks - releva că Rusia ar putea face faţă unui mic război local sau regional în Vest dar nu ar fi capabilă să răspundă în cazul a două mici conflicte în zone geografice diferite, având echipament „îmbătrânit şi depăşit" şi o lipsă de mână de lucru, astăzi lucrurile par să se rezolve. Premierul rus, Vladimir Putin, declară peste tot în străinătate că ţara sa este o superputere care a renăscut. Ceea ce este adevărat, numai că a renăscut cu ajutorul Occidentului. Producătorii vest-europeni de echipamente militare sofisticate se înghesuie să obţină contracte de vânzare în Rusia, iar NATO şi Statele Unite asistă în tăcere la această tendinţă în creştere care pune în discuţie dispozitivul de apărare al Alianţei. Secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, se opune unei dezbateri privind vânzările militare, Rusiei iar administraţia americană pare să evite problema, pentru a proteja „resetarea" relaţiilor Washingtonului cu Moscova.
La 9 februarie, la Moscova, pre¬şedintele companiei Rheinmetall Defense, cu sediul în Dusseldorf, a semnat cu ministerul rus al Apărării un acord prin care firma germană va planifica şi echipa un centru de antrenament militar în Rusia, devenind prima companie occidentală care dotează Rusia cu un centru modern de formare a trupelor. În plus, s-a negociat crearea unei întreprinderi comune pe solul rus pentru întreţinerea şi modernizarea armamentului şi vehiculelor militare blindate. În 2010, Rheinmetall a discutat cu Moscova vânzarea unei licenţe de fabricare a plăcilor de blindaj.
În paralel, Moscova a anunţat intenţia de a utila navele de război Mistral, produse în Franţa, cu elicopte