Cetatea Eternă, primul mare obstacol pentru Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ în drumul spre cucerirea Europei
Primăvara a ajuns mai repede la Roma decît la Bucureşti. Soarele străluceşte şi doar cu noroc găseşti o masă liberă pe terasele cafenelelor din centru. Poţi merge liniştit în talie, numai seara tîrziu trebuie să îmbraci un pulover. Sutele de mii de turişti, fireşte, majoritatea japonezi, invadează scările din Piaţa Spaniei ca să se fotografieze şi, cei mai tineri, să se giugiulească. Se înghesuie şi la Fontana di Trevi, în care Anita Ekberg şi Marcello Mastroiani s-au scăldat în acea inconfundabilă declaraţie de iubire adresată oraşului de pe Tibru care a fost filmul La Dolce Vita, regizat de maestrul Fellini. Urbea în care s-a născut romancierul Alberto Moravia, au creat Michelangelo, Rafael şi Caravaggio, au zăbovit Goethe şi Byron trăieşte intens, într-un ritm ameţitor. Aşa face de 2.700 de ani şi n-a obosit. Cu siguranţă că nu va obosi niciodată.
Cînd unii dintre locuitorii săi, toţi 2,5 milioane ca număr, se pregătesc să plece la San Remo, unde începe faimosul festival de muzică uşoară, iubitorii fotbalului de aici aşteaptă cu interes maxim confruntarea de Champions League dintre AS Roma şi Şahtior Doneţk. Deşi meteorologii anunţă ploaie la ora acesteia, se apreciază că măcar 50.000 de spectatori vor fi prezenţi pe “Olimpico”.
Criză la Trigoria
Partida nu pică prea bine pentru formaţia gazdă, învinsă în ultimele două întîniri din Serie A de Inter la Milano şi de Napoli acasă. “Echipa dezamăgeşte, cîţiva jucători sînt nemulţumiţi, antrenorul Ranieri e din ce în ce mai izolat, iar tifosii contestă grupul“, astfel descrie Gazzetta dello Sport atmosfera apăsătoare de la Trigoria. În ciuda faptului că s-au plătit deunăzi salariile restante din noiembrie şi decembrie, iată, şi cluburile din Italia au probleme cu banii!, părerea unanimă e