Catedrala Mântuirii Neamului îngroapă nu doar fonduri publice imense, ci şi decenţa şi responsabilitatea politică şi principiul democratic al separării dintre stat şi biserică
După cum se ştie, guvernul a alocat zilele trecute 10.000.000 RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Dacă banii respectivi vor fi sau nu cheltuiţi pentru această construcţie se va vedea la capătul procesului pe care Asociaţia Umanistă Română îl iniţiază din motivele menţionate pe site-ul organizaţiei aici.
Aşa cum am mai declarat, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române are tot dreptul să îşi dorească şi să îşi construiască o nouă catedrală patriarhală. Tot ceea ce susţin, în calitate de cetăţean al unui stat care se pretinde unul democratic şi de drept, este ca acest lucru să se facă fără încălcarea legilor, a Constituţiei şi a principiului separării dintre stat şi biserică prevăzut de art. 9 al Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor:
„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”
Pentru a ridica în mod onest această catedrală, Patriarhia BOR ar trebui să iniţieze o campanie naţională de colectare a unor donaţii, să cumpere un teren şi să pună în practică un proiect curat, cu respectarea deplină a legii şi realizat exclusiv din donaţii. De altfel, a şi promis că banii pentru catedrală vor fi din donaţiile credincioşilor, nu de la bugetul statului.
Declaraţie că Patriarhia BOR va utiliza exclusiv bani din donaţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului, nu şi de la bugetul statului
Dacă în România sunt 87% ortodocşi iar aceştia îşi doresc