Nemulţumite de salariile de la Spitalul Judeţean de la Brăila, asistentele lasă în urmă tot şi pleacă acolo unde munca le este respectată. Sute de cadre medicale din Brăila au luat drumul străinătăţii, de la protestul din septembrie şi până acum. Dacă medicii nu se înghesuie să plece, asistentele şi infirmierele lasă totul şi se duc.
În trimestrul III al anului trecut, s-a înregistrat o primă explozie a plecărilor în străinătate a cadrelor medicale medii şi a medicilor.
Totul, ca urmare a hotărârii guvernaţilor de a micşora salariile cu 25%, procent care s-a dovedit în realitate a fi de 35-40%.
"A fost o perioadă de vârf. Au fost în medie şi cinci solicitări de adeverinţe pe zi. Nu pot spune câţi dintre solicitanţi au şi plecat.
Chiar dacă nu toţi solicitanţii de adeverinţe au şi plecat, sunt însă destui care acum deja lucrează în Occident", ne-a declarat Mariana Preda, preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, filiala Brăila.
După proteste, un val
În luna septembrie, sistemul sanitar din judeţ a fost zguduit de protestele cadrelor medii, care şi-au văzut salariile, şi aşa micşorate de guvernanţi, tăiate încă o dată de manager.
"Am să plec pentru că acum, cu salariul pe care îl iau nu pot nici măcar să mă întreţin, nici vorbă de a mai plăti ratele la bănci", ne-a declarat, atunci, Sorin Bănică, asistent care între timp s-a ţinut de cuvânt şi a plecat în Belgia.
După proteste, mulţi dintre asistenţi, în special cei tineri, şi-au depus cererile de plecare către alte ţări, lucru care s-a şi întâmplat.
"Fata a plecat luna trecută, imediat după Revelion. Este acum bine, în Italia, cel mic mai plânge după ea, dar nu avea ce face. Acolo are un salariu de 1.200 de euro, nu pe 800 lei , adică nici 200 de euro ca aici şi spune că este foarte linişt