Mărirea taxelor de studiu şi revoluţia din Tunisia îi determină pe mulţi studenţi nord-africani să renunţe să mai studieze medicina la Cluj.
Revoluţia din Tunisia şi mărirea considerabilă a taxelor de studiu ar putea lăsa Clujul fără studenţi tunisieni. Până acum, Cluj-Napoca era o adevărată Mecca pentru studenţii tunisieni care vroiau să devină medici, farmacişti ori stomatologi. În fiecare an de studiu se înscriau sute de studenţi, atraşi de taxele mai mici decât în universităţile occidentale, dar şi de posibilitatea de a studia primii trei ani în limba franceză. Acum, numărul studenţilor tunisieni este în descreştere alarmantă.
Taxe prea mari
Unul dintre motivele pentru care studenţii tunisieni au început să evite Clujul este reprezentat de taxele prea mari. Mai întâi, autorităţile române au schimbat moneda în care studenţii tunisieni trebuie să achite contravaloarea cursurilor. Dacă până recent taxele erau stabilite în dolari, acum ei trebuie să plătească în euro, ceea ce presupune cheltuieli mai mari pentru familiile din Tunisia, o ţară în care economia are ca sistem de referinţă cursul dinar-dolar. Apoi, autorităţile române au decis să mărească sensibil taxele de studiu. „Eu nu plătesc taxe, pentru că am primit o bursă. Însă colegii mei din anul V plătesc o taxă de 3.400 de euro, adică dublu faţă de taxa pe care am plătit-o atunci când am intrat la facultate. Iar colegii mei din anul I plătesc acum o taxă de 5.000 de euro", spune una dintre studentele tunisiene de la Medicină.
O altă studentă, Sonia Moussa, spune că, de când autorităţile române au mărit taxele, studenţii tunisieni au început să evite Clujul. „În prezent, suntem la Cluj circa 1.300 de studenţi din Tunisia, dintre care cei mai mulţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu». Am ales Clujul pentru că sunt cursuri bune, iar diplomele sunt recunoscute mai