De astăzi încep recursurile corupților din Vama Naidăș, iar apărarea lor visează la pedepse mici. Funcționarii corupți încearcă să trezească milă în rândul magistraților care se vor pronunța în ce privește starea lor de liberate sau arest.
După ce au zburat cu elicopterul la audierile de la sediul DNA,acuzați pentru luare de mită în formă continuată, dar și pentru contrabandă de țigări și formarea unei rețele infracționale oranizate, vameșii și polițiștii de frontieră încep să găsească tot felul de scuze pentru mita pe care au luat-o în decursul celor șase luni în care au fost supravegheați.
Mai mult decât atât, mulți dintre funcționarii corupți aruncă cu acuze în agenții sub acoperire, care i-ar fi ademenit să ia șpaga. Oameni fiind, nu au putut rezista tentației de a lua ceea ce li se oferă necuvenit! “Eu am trei clienți și, pot spune că ei au fost provocați de agenții sub acoperire să ia mita, lucru care este interzis de Codul de Procedură Penală.
Procurorii ar fi trebuit să își obțină probele onest, fără să îi îndemne pe vameși sau polițiști să ia bani, iar cel care ar fi vrut, ar fi luat de bună voie”, spune avocatul Ionuț Onea, care o are ca și client, printre alții, pe vameșa Zoranca Popa.
El spune că femeia nu a luat sume infime, sub presiunea tentației: 20 de lei sau cel mult 15 euro. Avocatul mai are de făcut câteva reproșuri la adresa comportamentului pe care l-au avut procurorii în sediul DNA: i-au lăsat flămânzi pe corupți, iar clienta sa nu a fost dusă la spital pentru îngrijiri medicale, după ce i s-a făcut rău la audieri.
Încep recursurile
În cursul zilei de astăzi, dar și mâine, la Înalta Curte de Casație și Justiție din București încep recursurile în cazul vameșilor arestați, care tânjesc după confortul de acasă și vor să fie cercetați în libertate. “Pericolul social concret al faptelor este minor. Când se propune a