Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa locală, au fost amendaţi cu 63 mil. euro de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, cea mai mare amendă dată vreodată de instituţie. Cei doi operatori au anunţat că vor ataca în instanţă decizia Consiliului Concurenţei, pe care o consideră neîntemeiată.
"Orange a fost sancţionată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Amenzile au fost stabilite în urma unei sesizării din anul 2006 a operatorului de telefonie fixă Netmaster Communications, care reclama faptul că Orange şi Vodafone i-au blocat în perioada respectivă accesul la cele două reţele. Acest lucru îi împiedica pe clienţii Netmaster să aibă convorbiri cu utilizatorii Orange şi Vodafone. Odată clienţi ai Netmaster, utilizatorii primeau un cod ce trebuia format înaintea oricărui număr de telefon, recunoscut de reţeaua celorlalţi operatori, şi redirecţionat către reţeaua Netmaster.
Cei doi operatori impuneau Netmaster un tarif de interconectare pentru apelurile internaţionale de 0,15-0,18 dolari pe minut, mai mare decât maximul de 0,10 dolari stabilit de autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANRC), susţine Concurenţă.
Potrivit lui Chiriţoiu, tarifele mai mari cerute pentru interconectare au dus la majorarea tarifelor clienţilor Netmaster. Tariful de interconectare este preţul plătit de către un operator pentru terminarea apelurilor în reţeaua altui operator. Respectiv ori de câte ori un utilizator al unei reţele realizează un apel către o altă reţea, furnizorul de servicii de telefonie al respectivului utilizator va achita un tarif de interconectare furnizorului reţelei în care se termină apelul. În România există 52 de operatori