Conducerea partidului comunist din România (1945-1965), grevele de la Atelierele CFRGriviţa au fost considerare în istoriografia PCR cea mai glorioasă pagină a luptei clasei muncitoare contra burgheziei, iar liderul PCR, organizatorul lor.
În realitate, Gheorghiu-Dej a fost arestat în 14 februarie (după alte referinţe, în 15), înainte de conflictul dintre grevişti şi forţele trimise de autorităţi. Cum anume s-a produs arestarea e greu de precizat. După unele mărturii, s-a făcut la Ministerul Comunicaţiilor unde Gheorghiu-Dej şi Ilie Pintilie se aflau în fruntea unei delegaţii venite să prezinte revendicările ceferiştilor.
Înştiinţaţi despre arestări de familiile celor reţinuţi, în 15 februarie o delegaţie a muncitorilor de la Atelierele CFR Griviţa a încercat să discute cu direcţia, dar directorul Atanasiu a refuzat să-i primească. Revoltaţi de refuz, circa 5.000 de muncitori protestează în curtea Atelierelor.
În 16 februarie se deschide focul. În raportul ministrului de Interne, G.G. Mironescu, grevele de la Griviţa sunt prezentate ca efect al instigării comuniştilor. Iar intervenţia armatei s-ar fi produs după ce s-a deschis focul din partea insurgenţilor! Arestaţi ca instigatori la dezordini sociale au fost toţi comuniştii cunoscuţi chiar dacă nu participaseră la grevă.
Arestaţii au fost împărţiţi în două loturi. În vara lui 1933, Consiliul de război al Corpului II Armată din Capitală i-a judecat pe conducătorii ceferişti şi petrolişti din primul lot. Sentinţa a fost casată, dar procesul a fost rejudecat în iunie 1934, la Craiova. Pentru cel de-al doilea lot, avocaţii apărării au conceput o tactică de tergiversare, astfel că toţi cei implicaţi au scăpat fără condamnări. Printre ei s-a aflat şi avocatul Lucreţiu Pătrăşcanu.
La Craiova au fost pronunţate sentinţe grele: 12 ani mun