O majoritate de 535 de aleşi europeni au fost de acord cu mărirea vârstei de pensionare. Doar 85 au fost împotrivă. Francezii. Cel mai vehement s-au opus socialiştii francezi, care au arătat că „economia ar trebui să se adapteze nevoilor oamenilor, şi nu invers“.
Parlamentul European a adoptat ieri raportul privind reformarea pensiilor, cu 535 de voturi „pentru" şi 85 „împotrivă". Documentul, întocmit de Comisia Europeană în cadrul Strategiei UE 2020, propune soluţii ce ar trebui aplicate în toate statele membre: creşterea vârstei de pensionare, muncă şi după pensie, descurajarea concedierii celor mai în vârstă, stabilitate la locurile de muncă, contracte flexibile, mobilitate cât mai mare în interiorul UE şi sisteme alternative de pensii.
Socialiştii şi-au exprimat nemulţumirile legate de mărirea vârstei de pensionare şi de faptul că europenii ar trebui să muncească mai mult pentru a avea pensii mai bune. „Este necesar ca mai mulţi oameni să fie activi pe piaţa muncii, mai mult timp. Sistemele de pensii publice din unele state membre se confruntă cu mari creşteri ale costurilor, ceea ce înseamnă o povară mai grea pentru generaţia tânără. „Asistăm la provocări demografice enorme", a spus raportorul pe acest subiect, europarlamentarul olandez Oomen-Ruijten (PPE).
Francezii: „Nu muncim mai mult"
Françoise Castex, europarlamentar socialist francez, a criticat propunerile dezbătute în Parlament şi a spus că modelul francez nu va suporta reguli europene care să-i schimbe „echilibrul social". „Economia ar trebui să se adapteze nevoilor oamenilor, şi nu invers. Franţa nu va accepta niciodată o propunere europeană care cere să muncim cât de mult putem. Este împotriva modelului nostru social european. Trebuie să protejăm oamenii activi pe piaţa muncii şi să asigurăm fonduri suficiente pentru pensii, permiţând astfel oamenilor să trăiască din ele când a