Un procent din medicamentele de pe piaţa europeană sunt contrafăcute. Înregistrând o creştere spectaculoasă în ultimii ani, medicamentele falsificate pun viaţa oamenilor în pericol. Mai grav e că le putem achiziţiona chiar din farmacii fără ca cineva să-şi dea seama. Tocmai de aceea Parlamentul European a adoptat , miercuri, o directivă prin care producătorii de medicamente vor fi nevoiţi să instaleze coduri speciale de securitate. Sunt vizate în primă fază doar medicamentele eliberate pe bază de reţetă.
O caracteristică de siguranţă - care trebuie încă dezvoltată de Comisia Europeană - ar putea fi, de exemplu, o serie care poate fi "citită" de către farmacii pentru a vedea dacă produsul este autentic.
În acest context, europarlamentarul Cristian Buşoi spune că "dispozitivele de securitate aplicate pe ambalaje le vor oferi pacienţilor şi farmaciştilor garanţia că medicamentele sunt autentice". În plus, noua legislaţie reglementează vânzarea produselor farmaceutice prin internet.
"Creşte securitatea vânzărilor pe internet" dă asigurări eurodeputatul român în condiţiile în care directive stabileşte ca farmaciile online să funcţioneze doar pe baza unei autorizaţii de comercializare a produselor farmaceutice.
Pe pagina de internet a acestor farmacii se va găsi un logo comun, care ar trebui să fie uşor de recunoscut în întreaga Uniune Europeană, pentru a ajuta publicul să se asigure că site-urile reprezintă farmacii autorizate. Toate farmaciile autorizate online vor avea un link către un website central la nivelul fiecărui stat membru, şi vor fi listate pe acel website. La rândul lor, diferitele website-uri naţionale vor avea un link către un website european.
Directiva înăspreşte şi sancţiunile pentru falsificatorii de medicamente. În unele state europene, de exemplu, această infracţiune se pedepseşte cu doar câteva luni de închisoa