In 1962, Uniunea Sovietica decide sa-si amplaseze in secret rachete balistice nucleare in Cuba putand astfel ataca tinte de pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Criza internationala ce a urmat a dus lumea in pragul unui razboi nuclear, nicicand in intreaga istorie omenirea nu s-a aflat mai aproape de propriul sfarsit.
Desi in cele din urma compromisurile facute de Hrusciov si Kennedy au dezamorsat situatia, recunostinta pentru salvarea intregii lumi ar trebui sa ii revina lui Vasili Arkhipov.
Ofiter al marinei sovietice ramas necunoscut mai bine de 40 de ani, Arkhipov a reusit sa convinga comandantul submarinului pe care servea sa nu lanseze o torpila nucleara impotriva unui grup de vase americane ce incoltise nava de lupta sovietica. Daca ar fi fost altfel, cu siguranta s-ar fi inceput cel de-al Treilea Razboi Mondial.
Criza rachetelor
Statele Unite amplasasera in 1961 in Italia si Turcia rachete nucleare capabile sa atinga Moscova. Uniunea Sovietica, simtindu-se amenintata de aceste actiuni, decide sa construiasca baze de lansare a propriilor rachete nucleare in Cuba.
Intelegerea dintre cele doua tari comuniste a fost usurata si de faptul ca Statele Unite incercasera de nenumarate ori sa rastoarne regimul lui Fidel Castro. Cel mai bun exemplu este invazia din Golful Porcilor din aprilie 1961 sau Operatiunea Mangusta, al carei scop era initierea unei revolte populare impotriva lui Fidel Castro in 1962.
Pe 14 octombrie un avion american de spionaj U2 descopera bazele nucleare. Drept raspuns, are loc o blocada militara asupra statului cubanez. Kennedy cere Uniunii Sovietice sa opreasca transportul de arme nucleare in Cuba si sa desfiinteze bazele aflate in constructie sau finalizate. Desi se parea ca razboiul era din ce in ce mai aproape, discutii in spatele cortinei au avut loc intre