Din piaţă, vârsnicii îşi permit să cumpere doar două cepe, un morcov şi jumătate de kilogram de cartofi. Carne, foarte rar.
Un vârstnic ale cărui venituri nu depăşesc lunar 400 de lei face faţă cu greu valului de scumpiri. Mai mult de jumătate din bani se duc pe medicamente şi plata utilităţilor, iar cu ce îi mai rămâne îşi cumpără legume şi fructe cu porţia.
Maria Dumitrache (70 de ani) a luat de dimineaţă pulsul pieţei. Pensionara a constatat că banii drămuiţi pentru cumpărături nu îi ajung. După o viaţă de muncă are o pensie de numai 400 de lei. Locuieşte singură, într-o garsonieră în zona Tomis III. După ce îşi plăteşte întreţinerea şi lumina şi îşi cumpără medicamentele vitale pentru o lună, femeii îi mai rămân 150 de lei pentru mâncare şi alte cheltuieli neprevăzute.
„Cam scumpe legumele în piaţă. Nu cred că îmi voi permite să iau prea multe", a declarat bătrâna. Cât despre carne, nici nu mai poate fi vorba.
Sondajul pieţei
Fără să mai stea pe gânduri, femeia a luat la verificat preţurile de pe fiecare tarabă. Roşiile şi castraveţii se vând cu 7,5 lei kilogramul, cartofii cu 3 lei, ceapa cu 2 lei, iar legăturile de verdeaţă între 1 şi 1,5 lei. Carnea de pui şi de porc este cev mai accesibilă la preţ, comparativ cu cea de vită. Kilogramul de pui nu depăşeşte 11 lei. Ceva mai ieftine sunt tacâmurile şi spatele cu aripi: 8 lei pe kilogram. Carnea de lucru de porc ajunge şi la 15 lei kilogramul, iar pieptul de porc pentru grătar este 17 lei. Cea mai scumpă este carnea de vită: kilogramul de gulaş de vită este 17 lei/kilogram, în timp ce muşchiul pentru friptură sare de 19 lei/kilogram.
Mai mult, a mers într-un magazin alimentar unde s-a interesat şi de preţul pâinii, al zahărului şi al uleiului. Albă sau neagră, preţul pâinii era cuprins între 1,2 şi 3,2 lei, litrul de ulei costă între 6,00 lei şi 7,5 lei, iar kilogramul de zahă