În urmă cu câţiva ani, românii nici nu concepeau să rateze concediul din lunile iulie-august. Acum se orientează către oferte din extrasezon. Ca să-şi menţină activitatea, multe companii le impun angajaţilor să-şi împartă zilele libere şi să le decaleze pentru primăvară sau toamnă.
Ioana F. are 32 de ani şi lucrează de şase ani în PR. Anul trecut a fost însă singurul în care firma la care este angajată nu şi-a închis porţile pentru o lună, în august. „Până în 2010 era o tradiţie. Toată lumea pleca în concediu în august, iar firma îşi oprea activitatea timp de o lună. Anul trecut însă, câteva colege au anunţat că şi-au făcut rezervare de pachete turistice în extrasezon, iar alta a cerut concediu prelungit imediat după Sărbătorile de iarnă, pentru a merge la schi în Austria", povesteşte Ioana. În acest context şi ea a renunţat la concediul programat pentru august şi şi-a plătit o excursie la Barcelona cu plecare în luna iunie. „Mi se pare mai bine aşa. Nu e nicio tragedie dacă ratăm sezonul, abia evităm aglomeraţia", mai spune ea.
De la tradiţie la necesitate
De partea cealaltă, angajaţii trecuţi de 45 de ani se înghesuie încă să-şi rezerve concediul în plin sezon. Rodica Z. lucrează la o companie de stat şi este contabil. În fiecare an se duce la mare, în aceeaşi perioadă. „Ne-am obişnuit să ne ducem în staţiune în august. Angajatorul ne decontează o parte din biletul de tratament", spune femeia de 52 de ani.
Sociologii susţin că vacanţa de vară era până anii trecuţi o adevărată tradiţie la români, dar că acum fenomenul este în schimbare. „Concediul la români s-a luat de regulă vara pentru că este cea mai bună perioadă pentru litoralul nostru. Aşa a devenit tradiţie", spune sociologul Alfred Bulai. Acesta afirmă că şi în alte ţări europene există obiceiul, iar în unele chiar nu se lucrează toată luna august. Factorul principal care a deformat t