“FloriMan & MotzArt”, împreună cu Tulnicăresele din Apuseni vor face show-ul de încheiere al Festivalului de film Berlinale (unde se decernează mult-râvnitul premiu Ursul de Aur), desfăşurat miercuri, la Berlin. Concertul face parte dintr-un proiect mai larg, conceput de Mircea Florian – “Seri de promovare a tradiţiilor populare româneşti, în conexiune cu tehnici şi tehnologii de ultimă oră”.
Proiectul reprezintă încununarea unor eforturi deosebite de redescoperire, revitalizare şi “reinventare” a unor elemente ale patrimoniului cultural românesc (implicit european) şi anume reintroducerea în circuitul larg, al marelui public, a unor valori culturale de importanţă majoră.
“Serile …” sunt menite să promoveze o serie de instrumente muzicale pe cale de dispariţie, precum tulnicul, drâmba, tilinca, cobza, în combinaţie cu instrumente electronice şi performance multimedia. Formula aceasta de prezentare e folosită în credinţa că o astfel de combinaţie (de altfel, verificată în mai multe spectacole de succes) poate potenta mult promovarea tradiţiilor populare.
” Aceasta este epoca: digitală, virtuală. Trăim în ea: visăm, concepem şi producem în această epocă. Tradiţiile culturale romaneşti, păstrarea unui patrimoniu cultural ce nu ne aparţine doar nouă, ci şi întregii Europe ne sunt foarte aproape de suflet şi de inimă. Inovăm: una din strategiile de re-vigorare a unor vechi obiceiuri, vechi instrumente, vechi tradiţii este cea prin care – pe scenă – lumea arhaică este îngemănată cu lumea hipertehnologică în care trăim cu toţii. Combinaţia aceasta trezeşte interesul publicului, mai ales al publicului tânăr, pentru valorile în discuţie; în cazul nostru, pentru instrumente muzicale ce dispar, încet-încet. Ascultându-le într-un context neobişnuit, tinerii îşi doresc să cânte la aceste instrumente, înţeleg imediat cât de importantă este salvarea lor, cât de