Parlamentul European a aprobat astăzi legislația care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanțul legal de aprovizionare. Noile reglementări aduc măsuri de siguranţă, sancţiuni pentru falsificatori, dreptul pacienţilor de a cere retragerea unui medicament de pe piaţă şi supraveghează vânzările tratamentelor pe Internet.
"Medicamentele falsificate sunt "ucigași tăcuți" pentru că ori nu au nici un efect, ori conțin substanțe toxice care pot îmbolnăvi sau chiar ucide pe cei care le iau. Lipsa unui cadru juridic încurajează contrafacerea care este o crimă organizată", a declarat eurodeputatul Marisa Matias (Portugalia) care a condus discuțiile în Parlament pe acest dosar.
Dezvoltarea „industriei" tratamentelor contrafăcute a dus la creștere cu 400% a medicamentelor falsificate în ultimii cinci ani. Se estimează că 1% din produsele medicinale vândute în acest moment publicului european prin lanțul legal de aprovizionare sunt falsificate, iar numărul lor este în creștere. În alte parți ale lumii, mai mult de 30% din medicamentele de pe piață pot fi falsificate.
Vânzările online
Farmaciile online vor avea nevoie de autorizaţie pentru a vinde medicamente, au decis astăzi deputaţii europeni apreciind că vânzările pe internet sunt principalele rute prin care medicamentele falsificate intră pe piaţa europeană.
Aceste website-uri vor avea un logo comun, care ar trebui să fie ușor de recunoscut în întreaga Uniune Europeană, pentru a ajuta publicul să se asigure că site-urile reprezintă farmacii autorizate. Toate farmaciile autorizate online vor avea un link către un website central la nivelul fiecărui stat membru și vor fi listate pe acel website. La rândul lor, diferitele website-uri naționale vor avea un link către un website european. De asemenea, cetățenii vor trebui să fie informați asupra riscurilor pe care le implică cumpărarea m