PE încearcă să prevină o criză alimentară: astăzi grupurile politice au depus 5 rezoluţii care urmează să fie votate mâine la Strasbourg.
Alimentele au avut cel mai mare preţ din istorie în luna ianuarie a anului acesta, potrivit indexului Organizaţiei de Alimentaţie şi Agricultură(OAA). Pentru a preveni o criză ca cea din 2008, europarlamentarii au anunţat în dezbaterea de astăzi că vor vota în favoarea scăderii preţurilor la alimente şi adoptării unor politici care să asigure transparenţa pieţelor de aprovizionare şi comercializare a stocurilor de produse agricole.
Politica agricolă comună, o soluţie
Cea mai importantă politică deja existentă în UE pentru asigurarea hranei populaţiei este politica agricolă comună. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, prezent şi el la dezbatere, a spus că previziunile pentru stocurile mondiale de grâu la sfârşitul campaniei 2010-2011 au fost, totuşi, pozitive, iar previziunile pentru zahărul alb arată că bilanţul total de zahăr va atinge un echilibru în 2011.
"Mai multe rapoarte ale OAA în legătură cu creşterea preţurilor alimentare au făcut ca lumea să fie din nou alertă. Ne temem să nu trecem prin aceeaşi creştere a preţurilor ca în 2008". Referitor la grâu, situaţia globală este "îngrijorătoare, dar nu atât de gravă", din moment ce recoltele din emisfera de sud au fost mai bogate decât era anticipat," a spus Cioloş.
Unde sunt stocurile?
CE critică lipsa de transparenţă privind felul în care sunt împărţite stocurile de produse agricole. "În primul rând, anumite statistici şi date ar trebui îmbunătăţite, pentru că nu ştim cum sunt împărţite toate stocurile, apoi, trebuie să ne gândim la posibilitatea unei dezbateri la nivel mondial cu producători şi în final, trebuie să anticipăm o criză de alimente," a spus Cioloş.
Criza alimentelor, s