Premierul Emil Boc admite ca exista cazuri in care nu s-a aplicat majorarea de salarii cu 15% in luna ianuarie. Insa aceasta situatie se intalneste doar la acele unitati sanitare care nu au aplicat reforma solicitata in iulie 2010 privind alocarea a 70% din buget pentru salarii, sustine Boc. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a afirmat ca toti salariatii din sectorul bugetar au beneficiat de o majorare de 15% a salariilor brute, insa pot aparea diferente in cazul salariilor nete.
Gherghina sustine ca diferentele dintre cresterile aplicate la salariul brut si cele rezultate din calculul la salariul net sunt cauzate de deducerile la impozit.
"Toate salariile brute in sectorul bugetar au crescut cu 15%. Bineinteles ca salariatii s-au uitat la ce au luat in buzunar, la salariile nete. Salariile nete au avut o evolutie diferita de la o persoana la alta, in functie de situatia impozitului. Din 2005, prin articolul 56 din Codul Fiscal, prin ordinul ministrului 1.016 din 2005, s-au stabilit o serie de sume care se deduc din impozit. Acele sume au fost stabilite tocmai cand s-a introdus impozit de 16% pentru cei care nu plateau 16% in momentul respectiv, ca sa nu plateasca mai mult s-au stabilit sume deductibile din salariu la calculul impozitului (...)Toti salariatii care au avut si care au 3.000 de lei salariu nu au deduceri si atat salariul brut cat si salariul net a crescut acum cu 15%. Acelasi lucru s-a intamplat si in luna iulie, cand s-a facut reducerea de 25%. Datorita acestor deduceri care se aplicau si atunci, de exemplu, persoana care avea 1.116 lei, de exemplu, un profesor debutant cand i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, ci cu 22%, pentru ca a intrat in alta deducere. Aceeasi persoana atunci a castigat trei puncte procentuale, acum netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%", a spus Gh