Banii europeni au ajutat comunitatea locală să reabiliteze una dintre cele mai renumite şcoli româneşti din vestul ţării.
Preparandia, prima şcoală românească de învăţători din vestul ţării, va deveni obiectiv turistic datorită unui proiect european. Lucrările de reabilitare ale fundaţiei clădirii au scos la iveală mai multe monede de secol XVIII, dar şi un document redactat în limba maghiară. Toate acestea se vor găsi într-o expoziţie permanentă, organizată în clădirea Preparandiei, care va putea fi vizitată de turiştii interesaţi de adevărata istorie a Ardealului.
Ghiulele de la 1848 sunt încă zidite în pereţi
Clădirea distrusă, cu ferestrele sparte şi cu acoperişul care stătea să cadă, adică imobilul care a găzduit prima şcoală românească de învăţători din Ardeal, a intrat într-un proces de reabilitare. Municipiul Arad, în calitate de beneficiar al contractului de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, prin axa referitoare la „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", va reda circuitului turistic pe bani europeni clădirea fostei Preparandii. Preparandia se află situată chiar în zona fostei cetăţi vechi a Aradului, construită din pământ şi bârne în apropierea podului Decebal. Cetatea a fost incendiată şi apoi distrusă în anul 1687 de către armata austriacă. În urma lucrărilor de reabilitare care sunt executate acum în centrul vechi al Aradului, a putut fi definită amplasarea exactă a fortificaţiei de epocă otomană şi a primei fortificaţii habsburgice, construită în „stil italienesc vechi", pe locul celei turceşti, demolată.
Conform documentelor vremii, vechea fortificaţie austriacă, la rândul ei, a fost demolată total după anul 1760, iar materialele de construcţie, piatră, cărămidă, au fost refolosite la zidirea noii cetăţi a Aradului, în perioada 1763-1783. „Harta austro-ungară a Aradului datând din 1752 atestă e