Socul este un arbust care poate atinge o inaltime de pana la cinci metri, cu flori mici, alb-galbui care infloresc in linile mai si iunie, si fructe sferice, zemoase, negre-albastrui si lucioase, cu gust dulce-acrisor.
La noi, socul creste pe langa case si garduri, prin padurile de campie si deal, in luminisuri sau la marginea padurilor de sub poale de munte.
In scopuri medicinale se folosesc frunzele, florile si fructele de soc. Florile se culeg la inceputul infloririi si se usuca la soare puternic, in strat subtire, acoperite cu hartie.
Infuzia din flori de soc se prepara punand doua lingurite de planta in 250 ml de apa clocotita. Se acopera vasul, se lasa cateva minute la infuzat si apoi se strecoara. Se pot bea doua, trei cani de ceai de soc pe zi contra tusei si a afectiunilor aparatului respirator. Bolnavii de astm pot bea acest ceai in loc de apa. Ca laxativ, se bea seara, inainte de culcare, o cana de ceai caldut, indulcit cu miere de albine.
Extern, infuzia de flori de soc, cantitatea de planta se dubleaza, se foloseste sub forma de bai sau cataplasme in furuncule, abcese, umflaturi si arsuri. Florile proaspete nu se aplica niciodata, pe piele deoarece produc roseata si mancarimi ale pielii. Frunzele crude ale socului se pot pune pe bube pentru a calma durerile si cu decoctul din frunze se pot spala si dezinfecta ranile.
Prin compozitia pe care o au, fructele de soc stopeaza gripa mult mai eficient decat vaccinul antigripal de sinteza. Fructele blocheaza infectarea cu gripa a celulelor sanatoase, oprind dezvoltarea gripei, atat in fazele incipiente cat si in cele avansate. Pentru a trece cat mai usor peste gripa e recomandat sa se prepare in casa o tinctura din fructe de soc, atunci cand fructele sunt proaspete si mustesc de zeama.
Tinctura din fructe de soc se prepara amestecand, intr-o