Atât ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, cât şi directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Liviu Costache, au declarat, în mai multe rânduri, că autostrada Constanţa-Cernavodă va fi dată în funcţiune în cursul acestui an. Cel din urmă a avansat chiar şi un termen, vara acestui an, specificând însă că autostrada nu va fi finalizată, dar se va putea circula pe ea. Cu toate că mai sunt doar câteva luni până când acest lucru s-ar putea întâmpla, lucrările riscă să fie oprite din cauza a două probleme: doar certificatului de urbanism pentru o porţiune de 14 kilometri şi descărcarea de sarcină arheologică.
Exproprierile, aproape gata
Prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, a organizat, ieri, o nouă şedinţă cu factorii responsabili de finalizarea autostrăzii, urmată de o conferinţă de presă la care au participat şi reprezentanţii constructorilor. Principala veste bună a prefectului a fost că problemele în ceea ce priveşte exproprierile sunt aproape rezolvate.
Ultimele cazuri care vor fi rezolvate sunt cele din Cernavodă şi Peştera, unde se mai aşteaptă un singur aviz. „S-au deblocat toate planurile parcelare. Se pot aproba hotărârile de Guvern pentru crearea de front de lucru pentru constructori", a spus prefectul. Potrivit lui Palaz, reprezentanţii Primăriei Cernavodă ar fi declarat că în două săptămâni s-au deblocat probleme care trenau de peste un an.
Certificatul de urbanism lipseşte de aproape nouă luni
Una dintre problemele cu care se confruntă constructorii este lipsa certificatului de urbanism. Potrivit reprezentantului companiei Colas, care execută tronsonul Medgidia-Cernavodă, este vorba despre un tronson de 14 kilometri, pentru care s-a depus o cerere la Consiliul Judeţean Constanţa pentru elibrarea acestui aviz din data de 4 iunie 2010. "Fără acest certificat nu se poate obţine autorizaţie de construcţie", a