Dezbaterea publică a ordonanţei Ministerului Sănătăţii privind producerea, importul şi comercializarea suplimentelor alimentare a fost scoasă de pe site din 11 februarie, dar încă nu se ştie forma în care legea va fi adoptată.
Iniţial, aceasta urma să interzică producătorilor şi importatorilor de suplimente alimentare (vitamine, minerale, tincturi, capsule, extracte etc.) să mai scrie pe prospect că au proprietatea de a trata. Mai exact, nu se va mai afla nici de pe cutie, nici de pe etichetă la ce este bun remediul respectiv.
Medicamentele cu plante, mai scumpe
Producătorii prezenţi, ieri, la dezbaterea „Tratamentele naturiste mai au un viitor?", organizată de revista „Click! Sănătate" sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi. „Nu ne-a chemat nimeni de la Ministerul Sănătăţii la discuţii, deşi suntem cei mai afectaţi de ordonanţă", spune Anca Daniela Raiciu, director marketing Hofigal.
Practic, noua lege ar urma să delimiteze modul de avizare al suplimentelor alimentare, faţă de medicamentele pe bază de plante. Astfel, suplimentele vor fi aprobate în continuare de Ministerul Agriculturii, iar medicamentele pe bază de plante, de către Agenţia Naţională a Medicamentului. Potrivit producătorilor prezenţi la discuţii, acest lucru va duce la creşterea preţurilor pentru medicamentele pe bază de plante.