Preţurile alimentelor au crescut în ianuarie cu 15%, în medie, faţă de octombrie 2010, arată ultimul raport al Băncii Mondiale, citat de BBC. În aceste condiţii, a crescut şi numărul celor afectaţi de scumpiri. În ultimele opt luni, 44 de milioane de oameni au fost împinşi sub pragul sărăciei.
La nivel global, foametea afectează aproape un miliard de oameni, potrivit CNN. Cauza: creşterea artificială a preţului la mărfurile agricole, în ţările sărace.
Creşterea este resimţită în special de cei săraci, care cheltuie jumătate din venit pe mâncare, scrie BBC. Românii, spre exemplu, alocă 40% din venit pe mâncare, după cum scrie gândul. "Preţurile globale au ajuns la un nivel periculos. Zeci de milioane de oameni din toată lumea sunt ameninţaţi", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, în cadrul întâlnirii G-20, a celor mai puternice economii, din această săptămână. Zoellick a mai menţionat că preţurile reprezintă "un factor agravant" al conflictelor din Orientul Mijlociu, deşi nu sunt principala cauză.
România, însă, nu ar trebui să fie afectată de aceste scumpiri, este de părere Andreea Paul-Vass, consilier al primului-ministru. "Din punctul meu de vedere, ca macroeconomist, o creştere a preţului la alimente în România nu se justifică sub nicio formă. Am avut producţie agricolă foarte bună în 2010", spune ea. Consilierul nu a dorit să comenteze impactul pe care l-ar putea avea în România o criză a alimentelor în Asia. Ea a explicat că dinamica preţului este decisă de piaţă.
Vezi care sunt alimentele care s-au scumpit în România, în ultima lună
Preţurile alimentelor au avansat cu 27% în perioada ianuarie 2010 - ianuarie 2011, conform raportului Băncii Mondiale şi se apropie de nivelul maxim, din 2008, care era cu doar trei procente mai mare. Pe de altă parte, un alt raport, al Organizaţi