Atacată de rivalii politici şi de presă pentru că şi-a petrcut vacanta în Tunisia, pe spezele unui apropiat al preşedintelui Ben Ali şi în plină perioadă de revolte împotriva regimului, Michele Alliot-Marie, şefa diplomaţiei franceze, anunţă că refuză să demisioneze. Într-o situaţie similară se află şi premierul Francois Fillon, care şi-a petrecut sărbătorile de iarnă în Egipt, ca oaspete al preşedintelui Hosni Mubarak. Cei doi demnitari francezi par a fi fost mesageri ai schimbărilor petrecute în statele Africii de Nord.
În atenţia presei franceze a intrat şi Patrick Ollier, partenerul de viaţă al lui Michelle Alliot-Marie, împreună cu care şi-a petrecut contestata vacanţă tunisiană. "Liberation" scrie că Patrick Ollier are relaţii apropiate cu liderii nord-africani, în primul rand cu Muamar Gaddafi. Ollier a fost vicepreţedintele asociaţiei Franţa-Libia, iar în 2003 a fost însărcinat de preşedintele Chirac să-i ceară lui Gaddafi să sprijine decizia Franţei de a nu se implica în războiul din Irak, la cererea SUA. Potrivit "Le Monde", toate aceste informaţii provin din însemnările generalului de informaţii Philippe Rondot, un personaj cheie în afacerea Clearstream, în care a fost implicat Nicolas Sarkozy şi unii dintre actualii demnitari francezi.
Pe lânga acestea, unele publicaţii vorbesc despre implicarea decisivă a lui Patrick Ollier în implantarea companiei franceze Elf (actuala Total) în afacerile petroliere din Nigeria. "Franţa nu se alege decât cu firimiturile. Anglo-saxonii ştiu să pună diplomaţia în serviciul companiilor lor. Funcţionarii noştri sunt departe de aşa ceva", spunea Ollier într-un interviu pentru "Le Nouvel Observateur". Nigeria şi Angola sunt al cincilea, respectiv al şaselea furnizor de petrol al SUA, după Canada, Mexic, Arabia Saudită şi Venezuela, potrivit "Global Post". În urmă cu exact un an, Parisul a acţionat mult mai ener