Fostul premier dezvăluie secretul măsurilor care au transformat Georgia dintr-un stat eşuat într-un miracol economic, explicând faptul că reformele trebuie făcute concomitent pentru a da rezultate. Parcă renăscută din propria cenuşă, Georgia a trecut, în mai puţin de un deceniu, de la corupţie generalizată la o creştere de aproximativ 6% pe an în condiţii de criză.
„Adevărul": Domnule Gurgenidze, ca prim-ministru, aţi iniţiat o serie de reforme economice radicale. Care este acum situaţia în Georgia, după conflictul cu Rusia şi izbucnirea crizei mondiale?
Lado Gurgenidze: Pe partea economică, situaţia s-a normalizat cu mai mult timp în urmă. Avem creştere economică, ţara creşte cu aproximativ 6% pe an, ceea ce nu este chiar procentul de 10-12 cu care ne obişnuiserăm înainte de criză...
Este o creştere uriaşă, dacă ne referim la ceea ce se întâmplă în România sau în Uniunea Europeană.
Da, fluxul de investiţii revine treptat la nivelurile normale. Înainte de criză nivelul intrărilor private de capital era de 1,5-2 miliarde de dolari pe an, ceea ce nu pare foarte mult, dar când iei în considerare că Produsul Intern Brut se ridica la 11 miliarde de dolari, atunci realizezi că aceste intrări de capital reprezentau o sumă uriaşă de bani relativ la mărimea PIB. Acum, intrările de capital sunt în jur de un miliard de dolari pe an şi cred că vor reveni în următorii ani la 1,5-2 miliarde de dolari. Deci, ne întoarcem la normal, vorbind despre dezvoltarea economică. Partea rea şi inacceptabilă care rămâne este că 20% din teritoriul ţării se află în continuare sub ocupaţia trupelor ruseşti. Dar asta este situaţia.
Cum apreciaţi ceea ce se întâmplă acum în România?
Aş minţi dacă aş spune că sunt expert în economia României sau în economia oricărei alte ţări, poate cu excepţia Georgiei. Dar ca observaţie personală p