Moscova ar putea renunţa la conducta transbalcanică de transport al petrolului rusesc de la Caspica spre vestul Europei. Moscova a rămas singurul finanţator al proiectului de oleoduct Burgas-Alexandrupolis, Bulgaria şi Grecia având probleme cu banii.
Societăţile ruse implicate în construcţia oleoductului Burgas-Alexandrupolis (cunoscut şi sub denumirea de „conducta ortodoxă") au probleme şi se gândesc chiar la abandonarea proiectului, scria, zilele trecute, publicaţia „Vedomosti". Conducta, cu o lungime de 280 de kilometri, ce urma să facă legătura între portul bulgar de la Marea Neagră, Burgas, şi cel grec de la Marea Egee, Alexandrupolis, urma să transporte petrolul provenit din zona Mării Caspice spre vestul Europei, ocolind tranzitul destul de congestionat prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Acest oleoduct urma să fie dat în exploatare anul acesta, dar începerea lucrărilor s-a tot amânat. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului Vladimir Putin, a contrazis informaţia potrivit căreia Rusia şi-ar fi pierdut tot interesul pentru oleoductul Burgas-Alexandrupolis sau că este pe cale de a ieşi din proiect.
La rândul său, purtătorul de cuvânt la Transneft, Igor Diomin, a declarat: „Nu intenţionăm să dizolvăm compania care se ocupă de gestionarea acestui proiect, dar ne vom reduce cheltuielile". Diomin a adăugat că Rusia are de gând să reducă personalul şi finanţarea companiei Trans Balkan-Pipeline, care gestionează acest proiect.
Ruşii, singurii finanţatori
Totuşi, Rusia a rămas singurul finanţator al proiectului Burgas-Alexandrupolis, după ce Bulgaria şi apoi Grecia au renunţat să mai contribuie financiar, Sofia acumulând o datorie de 6 milioane de euro, mai scrie „Vedomosti". Anul trecut, Bulgaria a anunţat că „nu mai este cointeresată" de realizarea proiectului „Burgas-Alexandrupolis" şi a întrerupt finanţarea. Premierul bulgar Boi