Numele magistraţilor care și-au depus dosarul la concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție apar în hotărâri judecătoreşti condamnate ulterior de CEDO. Serviciul de Informaţii şi Securitate a verificat compatibilitatea judecătorilor cu funcţia la care pretind, cu excepţia candidaturii lui Ion Muruianu, actualul şef al Curţii.
Primul care a depus dosarul la concurs a fost Ion Muruianu, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), mandatul căruia expiră în martie. L-au urmat trei subalterni, Constantin Gurschi, Raisa Botezatu şi Nicolae Timofti, acesta din urmă fiind coleg cu Muruianu şi la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
La fotoliul de preşedinte al CSJ, salariul căruia este de 8.000 de lei, mai pretinde şi Mihai Poalelungi, actualmente judecător la CEDO, delegat din partea Moldovei.
Toţi candidaţii afirmă că îşi propun să întoarcă încrederea oamenilor în actul de justiţie, deşi numele lor figurează în cel puţin un dosar pierdut de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În urma acestor condamnări de instanţa de la Strasbourg, din bugetul statului au fost achitate despăgubiri reclamanţilor în valoare de milioane de euro.
„Voi face tot pentru ca să avem o justiţie veritabilă în ţară", a declarat Mihai Poalelungi, aflat la Strasbourg. Şi Nicolae Timofti spune că merită fotoliul. „Dacă voi fi ales, voi întoarce încrederea oamenilor în justiţie", a spus Timofti. Raisa Botezatu recunoaşte că în justiţie, ca şi în societate, trebuie schimbate multe.
„În sistemul judecătoresc sunt foarte multe de reformat. Urmează ca acest proces să fie dus la bun sfârşit", a menţionat Raisa Botezatu.
„Ştiţi proverbul: «E rău acel soldat care nu vrea să devină general»? Sigur, dacă voi fi ales, voi propune modificări în sistem", a declarat Nicolae Gurschi.
PREŞEDINTELE CSJ,