Cea mai puternică explozie solară din ultimii patru ani a fost întregistrată marţi dimineaţă şi va ajunge în zona Terrei joi seara. Un val masiv de particule încărcate de gaz electrificat a fost lansat către Pământ, informează msnbc.
Furtuna solară a trimis raze de radiaţie care au ajuns pe planeta noastră în câteva minute, dar acum acest nor de particule încărcate este extrem de aproape de Pământ.
"Tsunami-ul solar" face parte categoria X, categoria în care se înscriu cele mai puternice astel de furtuni solare, ultima de acest gen fiind înregistrată în 6 decembrie 2006. El ar putea provoca descărcarea unor doze foarte mari de radiaţii ultraviolete şi raze X în atmosfera Pământului.
Calculele astronomilor spun că particulele trimise către Pământ în urma furtunii solare se deplasează cu până la 500 de kilometri pe secundă, ceea ce înseamnă că Pământul va fi lovit în seara de joi, 17 februarie.
Efectele furtunii solare asupra oamenilor
În momentul în care particulele solare vor intra în câmpul magnetic al planetei, ar putea da naştere unei furtuni geomagnetice.
Norul de plasmă care se îndreaptă spre Pământ ar putea perturba activitatea sateliţilor, sistemele de telecomunicaţii şi chiar transportul aerian. Aceste efecte vor fi resimţite în special în zona nordică şi la poli.
Perturbarea câmpului geomagnetic va afecta direct şi starea de sănătate a multor oameni. Furtuna solară ar putea afecta persoanele cu probleme ale sistemului nervos sau care suferă de condiţii cardiace. Principalele efecte vor fi migrene accentuate şi chiar depresii.
Furtunile solare se vor înmulţi până la două sau trei pe zi
Furtuna, înregistrată pe 13 februarie, este prima de categoria X din noul ciclu solar, un ciclu care ar putea fi cel mai slab, din acest punct de vedere. Astron