După mai multe încercări a ajuns pilot în aviaţia de vânătoare iar mai târziu calităţile excepţionale l-au recomandat ca un excelent instructor de zbor.
Povestea lui Aurel Niţă începe în urmă cu 35 de ani la scurt timp după plecarea din satul Tişăuţi judeţul Suceava.
Născut într-o familie săracă, bucovineanul povesteşte cum şi-a luat viaţa în mâini atunci când s-a hotărât că a venit clipa ca să cucerească lumea şi văzduhul.
"Singura mea speranţă pentru un viitor fericit a fost educaţia. Mi-au plăcut de mic avioanele şi visam ca într-o bună zi să pot ajunge chiar cosmonaut. Însă, visul meu de a ajunge pilot s-a spulberat în primă fază, după ce am fost respins la admiterea în liceul militar. După încă două încercări nereuşite de admitere în facultate, am fost încorporat în 1974 cu totul întâmplător ca soldat la unitatea de aviaţie din Boboc. Atunci speranţele mele au renăscut", povesteşte Aurel Niţă.
La câteva luni de la încorporare, s-a înscris la examenul de admitere în Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie "Aurel Vlaicu".
De această dată sorţii au fost de partea lui şi a reuşit la specialitatea naviganţi, unde puţini absolvenţi de liceu îndrăzneau să ajungă.
"În vara următoare, la un an şi patru luni de la încorporare, eu făceam deja practica de zbor ca elev pilot pe avionul ZLIN 526 F. Am zburat în următorii doi ani de şcoală pe avionul reactiv L-29, pe aerodromurile de la Alexeni şi Boboc, reuşind peste 100 de ore de zbor din care jumătate la simplă comandă. Apoi am executat gama completă de acrobaţie, zbor în formaţie de celulă, trageri foto în ţintă aeriană şi terestră, luptă aeriană şi bombardament foto", mai spune Aurel Niţă.
După absolvirea şcolii militare din anul 1977, a obţinut gradul de locotenent aviator şi a fost repartizat la centrul de instrucţie al aviaţiei de la Bacău pentru trecerea pe avionul s