Programul Chinei de operaţionalizare a rachetelor Dong Feng 21D, capabile să scufunde portavioane din clasa Nimitz, este monitorizat de Washington, dar nu alterează încă operaţiunile Marinei SUA în Pacific, susţine într-un interviu acordat Associated Press comandantul flotei americane staţionate în Japonia. Planurile gigantului asiatic ar putea schimba însă balanţa de putere în cel mai mare ocean de pe Terra. Sursa: APSursa: XINHUA
1 /.
Vice-amiralul Scott van Buskirk, comandantul Flotei a Şaptea americane, anunţă într-un interviu acordat AP că strategia militară a Casei Albe în Pacific nu se va schimba în viitorul apropiat, deşi tot mai multe voci susţin că armata chineză dezvoltă un tip de rachetă capabilă să distrugă portavioane din clasa Nimitz.
Specialiştii susţin că, odată cu intrarea în arsenalul militar al Beijingului a unei astfel de arme, SUA nu şi-ar mai permite un acces sigur în apele internaţionale ale Pacificului, de-a lungul coastei asiatice.
“Nu e vorba despre «călcâiul lui Ahile» al Marinei noastre – e doar un alt sistem militar dintre cele existente. Vom continua să operăm în apele din jurul Japoniei, Coreei şi Filipinelor şi nu ne vom modifica operaţiunile doar pentru că ar putea exista o astfel de tehnologie. Dar o vom monitoriza cu atenţie şi ne vom adapta noilor condiţii”, a indicat van Buskirk.
Pacificul de Vest, „lac chinezesc”?
Portavioanele din clasa Nimitz aflate la dispoziţia Casei Albe sunt considerate, la această oră, invincibile – doar bombele nucleare ar putea trimite pe fundul oceanului aceste nave, dar asta presupune ca adversarul să dispună de asemenea capacităţi şi să-şi asume o miză atomică.
China pare să fi găsit însă o „scurtătură” pentru echilibrarea realităţilor strategice. Dacă dezvoltarea unei forţe navale capabile i-ar fi luat câteva decenii pentru a ati