”Le Monde” relatează cazul unui artist danez care s-a trezit cu contul de ”Facebook” blocat din cauză că a publicat o imagine a tabloului ”Originea Lumii”, de Gustave Courbet (aflat în colecția Muzeului Orsay din Paris). Asta pentru că regulile ”Facebook” interzic nuditatea, pentru ca platforma să poată fi vizitată în siguranță și de către copii.
Aparent știre de fapt divers, pățania danezului e sugestivă însă despre limitele cunoscutei rețele de socializare, relansând în virtual o temă veche de milenii – care sunt granițele artei, care sunt criteriile de delimitare a realismului/naturalismului și erotismului de pornografie. La ce categorie se înscrie ”Venus din Milo”? Fotografii cu antica statuie au sau nu permisiunea ”Facebook” pentru a fi ”socializate”? Ori tablourile lui Botticeli? Până unde naturalul are dreptul de a deveni și virtual? Mai exact virtual social.
Ce ar fi mai interesant însă ar fi un sondaj printre utilizatorii ”Facebook” legat de oportunitatea deciziei în discuție. Sunt sau nu de acord? Ar trebui sau nu acceptate spre ”socializare” fotografiile unor opere de artă care conțin nuditate? Am convingerea că politica ”Facebook” ar primi asentimentul majorității. Iar arta nudă ar rămâne pe dinafară. Au trecut mii de ani, s-a inventat tiparul și internetul, am zburat în spațiul cosmic, dar oamenii continuă să se sperie de goliciunea propriului corp. De corpul lor fără accesorii. Fără acoperire.
Din fericire însă, valoarea unei opere de artă nu poate fi decisă folosind mecanismele democrației.
***
Gustave Courbet – ”Originea Lumii”
Gustave Courbet – ”Femeie goală culcată”
Gustave Courbet – ”Somnul”
”Le Monde” relatează cazul unui artist danez care s-a trezit cu contul de ”Facebook” blocat din cauză că a publicat o imagine a tabloului ”Originea Lumii”, de Gustave Courbet (aflat în colecția Muze