Gazeta vă oferă "Eroare judiciară", un best-seller semnat de Anne Holt
Înainte de a deveni cel mai de succes autor din Norvegia, Anne Holt a lucrat la Poliţia din Oslo, a fost prezentator de ştiri, avocat, apoi ministru al justiţiei. Doar ca scriitor de romane poliţiste a "comis" o "Eroare judiciară", titlu oferit de Gazeta Sporturilor în cadrul Seriei Negre.
- Ce v-a ajutat mai mult în cariera de scriitor: experienţa de jurnalist, cea de magistrat sau cea de politician?
- E greu de spus. Fireşte, am avut multe avantaje pentru că am lucrat în cîteva domenii care au legătură cu subiectele cărţilor mele. Totuşi, cred că cel mai mare avantaj e că am trăit ceva vreme. Experienţa de viaţă mi se pare mai importantă decît orice fel de pregătire, într-un domeniu sau altul.
- Subiectele romanelor dumneavoastră sînt inspirate din cazuri reale?
- Unele da, unele nu.
- Norvegia este ţara cu cel mai ridicat nivel de trai. Bunăstarea produce un alt tip de criminalitate decît sărăcia?
- Nu. Avem acelaşi tip de infracţiuni ca în oricare altă ţară din Vest. Infracţiunile pentru cîştigul financiar ocupă cel mai ridicat procent în statistici, ca peste tot în lume.
- Ce v-a determinat să deveniţi autoare de romane poliţiste?
- O mulţime de coincidenţe. Dintotdeauna mi-a plăcut să scriu. Cu experienţa mea în justiţie şi în poliţie, a fost cumva o urmare firească să-mi încerc mîna în acest gen de romane.
"Bunăstarea nu previne crima"
- Este Norvegia chiar atît de întunecată ca în romanele dumneavoastră sau e doar ficţiune?
- Nu e doar ficţiune. Dar nu trebuie să uităm că Norvegia e o ţară unde se trăieşte bine, are un sistem medical bun, un nivel ridicat de educaţie şi resurse importante. Din nefericire, toate astea nu previn crima.
- Despre "Exp