Un tei în vârstă de vreo cinci secole, din localitatea Leliceni, judeţul Harghita, concurează pentru titlul de Arborele European al Anului. Sursa: ASOCIAŢIA ŢINUTUL SECUIESC VERDESursa: ASOCIAŢIA ŢINUTUL SECUIESC VERDESursa: ASOCIAŢIA ŢINUTUL SECUIESC VERDESursa: ASOCIAŢIA ŢINUTUL SECUIESC VERDE
1 /.
Un tei în vârstă de cel puţin cinci secole din judeţul Harghita, care anul trecut a fost votat Copacul Anului în România, reprezintă ţara noastră în competiţia pentru Arborele European al Anului. Astfel, copacul din comuna Leliceni a ajuns să se "lupte" cu doi platani din Bulgaria şi Ungaria, dar şi cu doi stejari din Cehia şi Slovacia. Competiţia europeană este deschisă până pe 6 martie, dată până la care poate fi votat Arborele European al Anului.
"Biserica şi arborele fac un cuplu extraordinar"
Teiul din Leliceni a fost plantat în jurul anului 1500 şi de atunci e un simbol al satului, alături de biserica lângă care se află. Au trecut peste el secole de frământări, catastrofe naturale şi invazii barbare, dar copacul a rezistat.
"Poate a fost vorba despre o condiţie fizică ieşită din comun, despre cruste lungi, despre ajutorul bisericii, care l-a apărat de diferite catastrofe sau despre toate acestea la un loc. Un lucru e sigur, dacă nu ar fi avut biserica în preajmă, probabil ar fi fost tăiat de mult", susţine Laszlo Csonta, de la Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde, organizaţie care a promovat teiul în competiţia naţională şi care acum îl are în grijă.
Mai mult, acesta crede că o mare parte din succesul de care s-a bucurat arborele de-a lungul anilor se datorează mai ales apropierii de biserică.
"Biserica şi teiul fac un cuplu extraordinar. Cred că întotdeauna teiul a dat oamenilor din regiune o senzaţie de măreţie, pe vârf de deal, cu structura sa impresionantă", spune activistul de mediu.
@N