Consultantul Comisiei Europene în chestiuni de legislaţie s-a declarat astăzi "sceptic" în privinţa eficacităţii scanerelor corporale şi "îngrijorat" în privinţa costurilor implicate într-un astfel de proiect.
"Comisia Europeană este axată prea mult pe tehnologie şi maschează importanţa invadării intimităţii prin colectarea de informaţii. Nu există o analiză a factorului uman în această discuţie", a spus Bernardo Hernandez Bataller, raportor al avizului.
Scanerele corporale sunt "indiscrete"
Comitetul European Economic şi Social (CEES), având rol de consultant cu privire la propunerile Comisiei Europene, consideră că ar fi mai înţelept ca UE să folosească sistemele de detectare de metale deja existente şi să aştepte lansarea unor noi tehnologii care nu sunt atât de"indiscrete" faţă de intimitatea călătorilor.
În afară de dreptul la intimitatea personală, CEES condamnă scanerele corporale de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, din cauza faptului că, momentan, nu există legislaţie care să limiteze perioada de timp pentru care autorităţile pot păstra imaginile scanate ale corpului uman.
CEES a propus ca noile scanere corporale să fie doar o opţiune pentru unii călători, şi nu "o povară care să cauzeze întârzieri lungi sau cozi interminabile".
Riscant pentru sănătate?
Comitetul a mai criticat şi mult controversatul risc pe care aceste scanere îl pot avea asupra sănătăţii oamenilor. "Sfătuim călătorii să nu folosească aparatele, din moment ce, deocamdată, nu există nici o dovadă care să arate că scanerele nu sunt riscante pentru sănătatea oamenilor".
Comisia a propus ca termenul de "scaner corporal" să fie înlocuit cu "scaner de securitate", însă CEES a criticat intenţia Comisiei de a face controversata tehnologie "mai atractivă politic".
Aeroportul Schipol din Ams