Europarlamentarii Jorgo Chatzimarkakis şi Ramona Mănescu propun crearea unui „task force“ la Bruxelles care să ajute Bucureştiul să creeze megaproiecte cu bani europeni. România ar putea pierde zeci de miliarde de euro, bani pe care nu îi poate atrage de la bugetul comunitar.
Să împrumuţi 20 de miliarde de euro, cu dobândă. Sau să foloseşti aceeaşi sumă, dar fără a mai trebui să o dai înapoi. Cine ar alege prima variantă? Răspuns: România. Bucureştiul a luat bani, cu dobândă, de la Comisia Europeană şi FMI, dar nu a folosit o sumă echivalentă, nerambursabilă, pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană. Acum, România e în pericol să piardă banii europeni.
Europarlamentarul Jorgo Chatzimarkakis (Germania, membru al grupului liberal, ALDE) şi colega sa din România, Ramona Mănescu (din acelaşi grup, ALDE), au cerut Comisiei să se implice direct în gestionarea fondurilor destinate statelor-problemă. Propunerea a fost înaintată comisarului pentru politici regionale, Jonhannes Hahn, cu care cei doi au avut miercuri o întrevedere.
„Unele state membre nu au capacitatea administrativă şi cunoştinţele necesare pentru a implementa proiectele europene. Cel mai rău exemplu e Grecia, care e stat membru din 1981. Cazurile României şi Bulgariei sunt oarecum de înţeles, pentru că sunt noi membre. Dar nici aici situaţia nu e deloc mulţumitoare", ne-a declarat europarlamentarul german.
Gestionare defectuoasă
„România are la dispoziţie pentru următorii doi ani 20 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că ar trebui să cheltuiască aproximativ 30 de milioane de euro pe zi. Încercăm să găsim soluţii, cu instrumentele pe care le avem, pentru a nu pierde aceşti bani", ne-a declarat Ramona Mănescu. Europarlamentarul român recunoaşte că implicarea directă a Comisiei în gestionarea fondurilor europene nu e înscrisă în tratate, dar că poate fi pus în practică un program d