Transparentizarea grilei de salarizare dintr-o companie poate avea efecte benefice asupra colectivului, însă angajatorii se tem de asemenea acţiuni. Sursa: Shutterstock
În multe cazuri, angajaţii sunt obligaţi, prin contractual individual de muncă, să păstreze secretă suma pe care o primesc în contul muncii depuse. Codul Muncii prevede, la articolul 158, că ''salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii".
Cu toate acestea, păstrarea secretului privind salariul poate fi o acţiune sortită eşecului încă de la bun început.
''Confidenţialitatea salariilor este, însă, relativă. Atât timp cât ştie conducerea toată, compartimentul de resurse umane, compartimentul financiar-contabil, sindicatul şi alţii, nu văd cine ar mai rămâne să nu ştie ce salariu are fiecare salariat", este de părere consultantul în resurse umane Valeriu Tudor.
Dacă e secret, să-l ştim şi noi!
În plus, dacă la nivelul companiei există un contract colectiv de muncă, grila de salarizare pe posturi este parte componentă a acestuia sau poate fi anexă a Regulamentului intern, care, conform Codului Muncii, este obligatoriu. Or, ''la semnarea contractului individual de muncă, toţi salariaţii trebuie să semneze că au luat la cunoştinţă şi de prevederile din contractual colectiv de muncă şi din regulamentul intern, unde vor avea acces şi la grila de salarizare. Aşa că nu văd de ce aceasta ar fi "secretă", adaugă Valeriu Tudor.
Codul Muncii nu stipulează nimic despre obligativitatea angajatului de a păstra confidenţialitatea salariului. Totuşi, această sarcină poate fi trasată prin contractul de muncă, dar, nimeni nu poate garanta că, la o discuţie între colegi, secretul nu va fi divulgat.
''Angajaţii vorbesc deschis despre salarii, prime, bonusuri, cu colegii