Clujul a intrat în clubul select al oraşelor de pe harta cinematografiei mondiale.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a intrat în lumea bună a festivalurilor de profil acum câteva zile. Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film a decis să decreteze TIFF ca festival competitiv specializat în filme semnate de regizori debutanţi sau aflaţi la al doilea lungmetraj din carieră. Asta face ca producătorii şiregizorii să nu stea mult pe gânduri când vine vorba să îşi prezinte producţiile la Cluj.
Vestea de la Berlin a ajuns repede în urbea de pe malurile Someşului, dar la fel de repede s-a pierdut printre titluri despre vameşi corupţi, sindicalişti cu vile de baroni locali, uite premierul, nu e premierul.
Festivalul de film de la Cluj nu a crescut ca Făt-Frumos. Recunoaşterea sa internaţională vine la zece ani după prima ediţie pusă la cale de regizorul Tudor Giurgiu, clujean care a făcut pentru oraşul său natal cât un primar gospodar. Cu TIFF Clujul o ia mult înaintea oraşelor din România în care lumea se mai gândeşte încă la mici şi la bere când vine vorba de un festival.
Rămâne însă ca nu doar organizatorii TIFF să priceapă ce înseamnă acreditarea internaţională a festivalului, ci şi administratorii oraşului. Ei trebuie să sprijine evenimentul care aduceturişti în oraş şi care face presa străină să scrie despre Cluj în două săptămâni cât într-un an.
Dacă administraţia oraşului de la poalele Felecului va acorda aceeaşi importanţă pe care i-a dat-o festivalului comunitatea internaţională a producătorilor de film, atunci Clujul va intra în şi el în clubul select al oraşelor de pe harta cinematografiei mondiale.