Producătorul de medicamente Zentiva România (SCD) este una dintre cele mai lichide companii listate la BVB, în condiţiile în care cash-ul la dispoziţia companiei din conturile la bănci a continuat să urce ajungând la 205,1 mil. lei (47,9 mil. euro) la finele anului trecut, cifră de peste două ori mai mare decât cu un an în urmă.
Banii din conturile Zentiva au continuat să se adune şi în ultimele trei luni ale anului, chiar dacă firma a raportat o pierdere de 4,3 mil. lei în această perioadă, în condiţiile în care compania şi-a redus creanţele în ultimul an cu 8%, la 112,9 mil. lei (26,3 mil. euro).
Afacerile producătorului de medicamente au crescut în ultimul trimestru din 2010 cu 19,8%, ritm mult încetinit faţă de cel din primele nouă luni, când vânzările s-au majorat cu 53,3%. Rezultatul net al Zentiva s-a îmbunătăţit semnificativ anul trecut, firma trecând de la pierderi de 2,9 mil. lei (0,68 mil. euro) în 2009 la un profit net de 53,1 mil. lei (12,6 mil. euro) anul trecut. Vânzările companiei s-au majorat totodată cu 44,8%, ajungând la 254,6 mil. lei (60,5 mil. euro).
Marja de profitabilitate operaţională a urcat anul trecut la 22%, de la o marjă negativă cu un an în urmă.
"Rezultatele foarte bune obţinute de Zentiva în anul 2010 se datorează atât performanţei din zona industrială, cât şi unei strategii comerciale corecte. Anul trecut am reuşit să creştem considerabil profitabilitatea site-ului local, reducând cu circa 25% costurile de producţie. Acesta este şi motivul pentru care România a fost aleasă de către reprezentanţii grupului drept centru de producţie pentru o serie de medicamente destinate exportului", spune Dan Ivan, preşedintele Zentiva, parte a grupului Sanofi-Aventis, şi country head al Sanofi-Aventis România.
Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD) pierdeau 1% spre sfârşitul şedinţei de ieri, până la un preţ de un leu/acţiun